Aquest any celebrem la 9a edició del Premi Lluís Martí al Valor Socioambiental, sota el lema:
"Voluntariat socioambiental, per les persones i el planeta".
El Premi porta el nom del primer president i un dels fundadors de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) com a reconeixement al valor de la seva lluita en defensa dels drets de les persones més vulnerables, a favor d'una societat més justa i inclusiva, i de la participació de la ciutadania en la transformació social.
Aquest 2023, per primera vegada, el Premi es convoca conjuntament amb la Xarxa per la Conservació de la Natura (XCN), i en ocasió de l’acord per a la convocatòria conjunta, es reconeixeran el valor social que fa ja 8 anys que promou el premi, el valor de la conservació i defensa de la natura i el valor d’una societat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, element imprescindible per al benestar social de les poblacions.
La convocatòria recull el missatge de l’ONU que reconeix explícitament el voluntariat com un actor essencial en cada comunitat per a l’assoliment del desenvolupament sostenible i dels objectius de l’Agenda 2030.
Actualment, el món s’enfronta a una crisi social i ambiental de dimensions globals que es troben interrelacionades.
La crisi ecològica amenaça el medi ambient i no coneix fronteres socials; els seus impactes afecten a tothom, incrementant les desigualtats, la pobresa i les migracions forçades.
A més, un altre element que es veu afectat per aquesta crisi és la salut. Actualment, és full de ruta de l’ONU el concepte One Health, que ens convida a tenir sempre present que la salut humana, l’animal i la del planeta són interdependents i estan vinculades als ecosistemes on coexisteixen.
És urgent incorporar la visió unitària i integrada, mitjançant accions que protegeixin els ecosistemes, promoguin la justícia social i facilitin una transició ecosocial justa cap a un nou model socioeconòmic i territorial sostenible.
Per tots aquests motius, aquest premi vol reconèixer la tasca i el compromís de les entitats que contribuïu a pal·liar aquesta crisi global i que, a més, fomenteu la participació ciutadana a través del voluntariat socioambiental.
A continuació, us presentem les bases de la convocatòria:
Reconèixer el compromís i els projectes de voluntariat d’entitats que contribueixen a una transformació ecosocial.
La convocatòria d’enguany vol reconèixer els projectes de voluntariat socioambiental que donen resposta a alguns dels desafiaments plantejats en el Pla Europeu de Voluntariat 2030 (CEV) , en el Pacte Verd Europeu, en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.
La valoració del jurat es basarà en els següents criteris:
Cada criteri es puntuarà de 0 a 5 i la valoració final serà la suma de les puntuacions de tots els criteris. L’entitat que obtingui més bona puntuació serà la guanyadora de la categoria catalana de l’edició 2023.
Totes les entitats federades i associades a les dues plataformes convocants podeu optar a la categoria catalana del Premi d’enguany, incloses les entitats que vau resultar guanyadores en edicions anteriors.
El Premi Lluís Martí consta de les següents categories:
El jurat acorda, en primer lloc, el projecte guanyador de la categoria catalana i tot seguit la resta de projectes, premiats en l’àmbit provincial.
Cada entitat es presenta en un únic projecte i el jurat decideix l’assignació dels premis.
CATEGORIA CATALANA
CATEGORIA LOCAL
El lliurament de la categoria catalana del Premi s'efectua cada any en una de les quatre capitals catalanes de manera rotativa, i sempre en ocasió de la celebració del Dia Internacional del Voluntariat.
Com a entitats participants podreu gaudir d’una formació gratuïta sobre la “Integració dels ODS a les entitats”.
La inscripció únicament es pot realitzar a través del formulari de participació. Disposeu de l’extensió màxima establerta en el document per explicar el projecte.
La inscripció és gratuïta.
Cada entitat presenta un únic projecte.
Es poden presentar les entitats que han resultat guanyadores en edicions anteriors.
El període de presentació de l’original transcorre des del 26 de setembre al 23 d’octubre de 2023, ambdós inclosos.
El lliurament de la categoria catalana de la 9a edició del Premi tindrà lloc el proper 25 de novembre a la ciutat de Girona en el marc de la celebració del Dia Internacional del Voluntariat.
El jurat és únic per a totes les categories del Premi
Està constituït per:
1 |
Roger Civit, director de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya (Catalunya) |
2 |
Maria Trias i Tolosa, directora general de Trias Galetes Biscuits SA (Girona) |
3 |
Xavier Fortaleza, soci i president d'Arç Cooperativa (Barcelona) |
4 |
Carme Oliva, tècnica en cooperació al desenvolupament de la UdL (Lleida) |
5 |
Felipe Campos, president del Comitè d’Acció social Agbar (Barcelona) |
6 |
Josep Vila, director científic del Campus Patrimoni Cultural i Natural (Girona) |
7 |
Carme Casas, professora al Departament de Biociències de la UVic-UCC (Barcelona) |
8 |
Joan Pons, consultor en dret ambiental (Tarragona) |
9 |
Maria Teresa Sebastià, professora de Botànica a la UdL i investigadora del CTFC (Lleida) |
La composició exacta del jurat es podrà consultar a l’apartat jurat d’aquesta web.
Les persones membres del jurat no poden tenir conflicte d'interessos amb la concepció i criteris del Premi, així com amb les entitats participants.